Seuran historia

Kirkkonummen Ratsastajat ry (KrR) on 26.11.1967 Kirkkonummen kunnan Kylmälän kylässä perustettu hevosurheiluseura, jonka perustajajäsenet olivat Erik MattssonUrsula Palsbo ja Teresa Rask. Toimittuaan pari vuotta Kylmälässä seura muutti Kirkkonummen Jorvakseen Ingvaldsbyhyn Karl ja Svanhild Snelliltä (edesmenneet 2000/2001) vuokratuille maille ja tallille, missä seura toimi vuoteen 2012 asti. 

Seura muutti Luomaan, Rauhalan tallille 1.1.2012 alkaen ja toimii siellä tälläkin hetkellä.

Svanhild kertoo: 
Kun Karl ja minä Porkkalan vuokra-ajan päätyttyä palasimme Ingvaldsbyn Västergårdiin, kaikki tilalla oli hävityksen vallassa. Tilan päärakennuksessa oli majoitettu parisataa venäläissotilasta. Yläkerta oli palanut, ja komeasta kaksikerroksisesta maatalosta oli jäljellä pelkät rauniot. Aluksi tuntui mahdottomalta ryhtyä suureen korjausurakkaan, koska oli niin paljon muuta korjattavaa, kuten tiet ja pellot. Asetuimme asumaan pieneen puutarhataloon päätalon taakse ja vasta 20 vuoden jälkeen pääsimme aloittamaan päärakennuksen korjaustyöt. Maataloa korjattiin pala palalta, kunnes taloon päästiin muuttamaan vuonna 1978.” 

“Me kuulimme Kirkkonummen Ratsastajista ensi kertaa vuonna 1968. Toiminta oli aloitettu pienellä tilalla Kirkkonummen pohjoispuolella. Siellä ei kuitenkaan riittänyt tilaa radalla eikä metsässä ratsastamista varten, vaan piti tyytyä ratsastamaan tilan halki kulkevaa tietä pitkin. Kirkkonummen Ratsastajien puheenjohtajana oli siihen aikaan hyvin tarmokas Kaj Rydman. Yhdessä Kaj Petrellin kanssa, joka oli yhdistyksen aktiivijäsen, me sitten keksimme, että ratsastajat voisivat kunnostaaa itseään varten meidän tallimme, joka sekin oli vuokra-ajan jäljiltä raunioina. Korjaustyöt tehtiin kokonaan talkoilla. Hirret otettiin vanhasta riihestä, ja talli rakennettiin osittain uudelleen.”

Ratsastajat saivat aluksi käyttää ilmaiseksi sekä laidunmaita että tallia. Karl ja Svanhild palkitttiin ratsastusurheilun tuntuvasta tukemisesta Suomen Ratsastajainliiton mitalilla huhtikuussaa 1973.

Niihin aikoihin kun Kirkkonummen Ratsastajat siirtyivät Västergårdiin tilan tallissa oli 7 hevosta. Ne olivat yksityisomistuksessa ja kaikki työt tehtiin talkoina. Mitään varsinaisia ratsastustunteja ei nykyisessä mielessä ollut: tallissa oli vihko, johon kuitattiin, kun oli käyty ratsastamassa. Erik Mattsson rupesi sitten ratsastuksenopettajaksi. Seura osti ensimmäisen oman hevosensa, tanskalaisen puoliveritamman Lonen, vuonna 1972. Lone ostettiin valokuvan perusteella Tanskasta. Lone palveli seuran tuntihevosena useita vuosia auttaen monia junioreita myös kilpauran alkuun. Lone oli erittäin varma ja osaava tuntihevonen, v.1977 ratsastuksen opettaja Anssi Tervo voitti Lonella SM-kultaa kenttäratsastuksessa Santahaminassa. Seuran omistuksessa oli kerrallaan aina 2-4 hevosta. Seura luopui omista hevosista kokonaan 1996. 

Kirkkonummen Ratsastajat ry hoiti itse tuntitoiminnan järjestämisen aina vuoteen 1979 saakka. Vuodesta 1980 alkaen Kirkkonummen Ratsastuskoulun toiminnasta vastasi itsenäinen yrittäjä.

 

1980-1986 ratsastuksenopettaja Tarja Teräväinen

1987-1997 ratsastuksenopettaja Ingemar Teräs

1997-2011 Tove-Maria Holmasto